Geschiedenis

Algemeen

Tot begin 20e eeuw woonde de meeste bewoners van Sumarreheide in spitketen, feitelijk plaggenhutten. In 1916 werden de 10 stenen huizen gebouwd. Dit nieuwe buurtje werd lokaal ‘Hûzestreek’ genoemd maar kreeg later de benaming ‘Lytse Buorren’. Later volgde ook andere verbeterde woningen en boerderijen, zoals onder meer de boerderij De Heidepleats. Anno 2016 kent Sumarreheide zo’n 40 woningen.

Bron: Wikipedia “Sumarreheide”

Items

De puolle

Voor 1947 was er op de Sumarreheide een poel (puolle) te vinden ook wel bekend onder de naam Jounepuolle. Lees meer…

De tsjasker

Net als in vele dorpen was er vroeger op de Sumarreheide ook een molen te vinden, een tjasker. Lees meer…

Facebook pagina “Sumarreheide Eartiids”

Op Facebook pagina “Sumarreheide Eartiids” zijn foto’s, verhalen en andere informatie over het (recente) verleden van de Sumarreheide en omgeving te vinden.

Facebook groep “Historische kring Sumar”

Op de Facebook groep “Historische kring Sumar” kan men historisch foto’s/afbeeldingen plaatsen over Sumar of Sumarders. De beheerders van deze groep zijn bereikbaar op: werkgroepgeschiedenissumar@gmail.com.

Facebook pagina “Oud Sumar/Suameer”

De Facebook pagina “Oud Sumar/Suameer” is de voorganger van de Facebook groep “Historische kring Sumar“. Deze pagina wordt niet meer bijgewerkt, maar er zijn nog wel vele historische foto’s e.d. op te vinden.

Sagen (volksverhalen)

Op de Sumarreheide website uit de periode 2016 / 2017 waren een aantal sagen afkomstig van de Nederlandse VolksverhalenBank gepubliceerd. Deze sagen zijn overgenomen op deze website en gepubliceerd in de categorie “Sagen“.

Overige

Naast de sagen zijn er nog een aantal historische berichten gepubliceerd. Deze zijn gepubliceerd in de categorie “Geschiedenis“. Zo heeft o.a. Johannes de Vries ook een aantal berichten geschreven.